basementFukt

Det er fukt som skaper den karakteristiske kjellerlukten. Lukten er et godt tegn på at det er på høy tid å utbedre fukt i kjelleren.
Muggsopp lukter ikke godt og representerer en helserisiko for noen mennesker. Muggsopp forekommer hvis luftfuktigheten i materialet overstiger 80 %. Jo høyere temperaturen er, jo fortere vokser soppen.

Ved fukt i kjeller over lenger tid dannes det råtesopper.

Det er spesielt i kjellere som innredes som oppholdsrom det oppstår alvorlige sopp og fuktskader.

I et tett bygg er avfukting av luften en meget effektiv måte å kvitte seg med fukt på. Materialene tørker hurtig og kondens forsvinner.

Våre produkter - se nettbutikk

Fukt i kjeller oppstår av flere grunner

Grunnmuren kan ta opp vann fra jorda eller luftfuktigheten kan medføre kondens på veggen.

Når luftfuktigheten øker kondenserer det i områder der det er kaldest, som regel på grunnmuren fra gulv og oppover, men også på gulv og andre gjenstander.
En annen vanlig årsak er lekkasjer fra utsiden som trer inn i svake punkter i konstruksjonen, som i overgangen mellom yttervegg og kjellergulv eller sprekker i murveggen.

Det første du gjør er å undersøke ventilasjonen til kjelleren, spesielt dersom du har mistanke til at fukten skyldes kondens.

Forbedrer du ventileringen av rommet kan du bidra til å tørke ut fukt tilført fra grunnen. Har du kondens fra dårlig isolerte vegger er det derimot gunstig å redusere ventilasjonen i fuktige og varme perioder.

 

Bestill fuktinspeksjon

  Velg ønsket tid*

   

   

  AvfukterEbac_DD200_small

  Avfukteren trekker fuktighet ut av luften i kjelleren.

  Fuktigheten føres ut av rommet via en kanal. Avfukteren styres av en hygrostat og holder fuktigheten i kjelleren på et akseptabelt nivå.

  Rotoavfukter: En rotoravfukter er det perfekte valget i kjellere, lagerlokaler, krypkjellere m.fl steder hvor det kan være temperatursvingninger og behov for et kontrollert fuktnivå. Våre rotoravfuktere fungerer på adsorptionsprinsippet og vil holde et kontrollert og riktig fuktnivå hele året.

  Sorptionsavfuktere: Avfuktere med sorptionsteknikk og er godt egnet til krypkjellere, loft og garasje hvor det er  temperatursvingninger.  Vår kompetanse kombinert med produkter av høy kvalitet tilpasses dine behov. Skreddersydde løsninger gir deg en tørr bolig.

  Led vannet bort fra huset

  Du burde forsikre deg om at du har et fall som leder vannet bort fra huset. Takvannet anbefales å føres vekk fra husets vegger i tette ledninger til en kum eller grøft.
  Ved stor vannbelastning og manglende fall, må vannet avledes med en drensgrøft.

  Fuktproblemer i kjellerens yttervegger kan forbedres med utvendig etterisolering og fuktsikring. Utvendig isolering hindrer kondensproblemer i tillegg kan man løse problemer med lekkasjer og drenering.

  Innvendig etterisolering kan løse problemet med kondensering på kalde overflater, men man risikerer å bygge inn problemet om jobben ikke blir riktig utført. Du kan unngå innvendig isolering ved å isolere utvendig.

  Det er viktig at man ikke isolerer innvendig før skadede materialer er fjernet, årsaken til fuktskadene er utbedret og kjelleren er tørr.

  På kjellervegger der utvendige tiltak ikke er mulig kan man forsøke å bruke et vanntettende produkt som smøres på innsiden av kjellerveggen.

  Finn årsaken til fukten

  For å finne det tiltaket som egner seg best i din egen kjeller, bør du først utrede årsaken til at det er fukt i kjelleren. Det hjelper lite å bekjempe kondens hvis det er lekkasjer som er hovedårsaken, eller omvendt.

  Ta kontakt så hjelper vi i Byggmesterkontoret deg med dette.